Vistytis I
Back ] Next ]

 

Up
Tre litauiske familier fremdeles ufrivillig bosatt i Russland

Vištytis-spørsmålet ennå uløst

Mens Litauen var okkupert av Sovjet spilte sovjetrepublikkenes indre grenser liten rolle.

Det gjorde det heller ikke i tettstedet Vištytis i Vilkaviškis, der Ceslovas og Irena Mackeviciai bosatte seg i 1960, like inne på russisk side. Men etter frigjøringen i 1990 fikk de plutselig en grensebom som blokkerte vegen mellom huset sitt og hjemlandet Litauen.

Av Jan S. Krogh
Litauen-Nytt

Herr og fru Mackeviciai ved huset sitt. Grensen går rett over eiendommen deres. Foran huset er en russiske vaktbu der russiske soldater holder øye med deres bevegelser.

Når Mackeviciai skal ha besøk av sine to barn og tre barnebarn må gjestene kjøre 38 km på russiske veger til tross for at inngangsdøra til Ceslovas og Irena ligger bare 30 meter fra Litauen!

Kun fastboende i Vištytis som har registrert seg på en egen liste, slipper å kjøre omvegen via grenseovergangen i Kybartai, hele 24 kilometer lenger nord.

Grunnen er at det ikke er noen egentlig overgang i Vištytis, til tross for at en russisk grensevakt passer på hvem de tre litauiske familiene får på besøk.

Sine litauisk-
registrerte biler får de ikke lov å parkere på egen tomt, men russerne har godtatt at de får ha litauisk strøm, telefon og pass.

Russisk kart som viser Vištytis by i nordre del av innsjøen med samme navn. Det omstridte området ligger vest for byen, der grensen endrer retning, og på den inntegnede veien.

Litauiske og russiske myndigheter har gjort mye for å prøve å løse problemene til ekteparet og
naboene deres, Janina og Jonas Laba
ciauskai samt Marijona og Jurgis Zukauskai.

Omreguleringen av hele den litauisk-russiske grensen ble signert i Moskva allerede i 1997, og ratifisert av Seimas i 1999. Men ettersom Dumaen ennå ikke har ratifisert traktaten, gjelder de gamle grensene fremdeles.

Når det russiske parlamentet får vedtatt traktaten blir Mackeviciai kvitt den russiske vaktsoldaten foran kjøkkenvinduet, og den litauiske delen av innsjøen i sørøst blir en god del større. Men samtidig må Litauen gi fra seg et tilsvarende område sør for Šilute.

Den hvitmalte russiske vaktbua rett foran, og huset til Mackeviciai til høyre, delvis skjult. Foto: Karolis Butkevicius.

Denne artikkelen ble trykket i Litauen-Nytt nr. 3/4-2001.
Denne siden var sist oppdatert den 06.03.11 .